Beste Maria,

Het is alweer een aantal weken geleden dat je bij ons was en de (1000) aardbeienplantjes en (65) bramenstruiken die we proberen te kweken, kon zien. Dit jaar gekocht met het plan om naast onze melkveehouderij een fruit en groente tak op te zetten om de opbrengst vervolgens te verkopen via een boederijautomaat. Want kijkend naar de subsidiestromen voor multifunctionele landbouw (MFL) uit Den Haag richting de WUR en de LTO, lijken zij te denken dat MFL het verdienmodel van de gemiddelde veehouder een positieve impuls kan geven ([1],[2],[3],[4],[5]). Ondanks dat ik altijd vrij kritisch ben geweest op zowel de LTO als de WUR wil ik best nog een keer vertrouwen op hun expertise en de gok te wagen. Zodoende staan er nu dus niet alleen aardbeien en bramenplanten maar ook een boerderijautomaat op het erf.

Dit jaar is het nog een pilotfase, waarna we stap voor stap willen groeien. We wilde de tijd nemen om te experimenteren, te leren en te verbeteren, zodat we in de volgend jaar minder risico lopen als we gaan uitbreiden.

Merels wegjagen en rupsen dooddrukken

Nu, na een paar maanden experimenteren heb ik bijvoorbeeld geleerd dat er niets zo goed smaakt als een aardbei die je rechtstreeks van de plant plukt. Maar helaas zijn er meer die dat weten. Bijvoorbeeld die ene merel in de tuin die een uur later met 30 soortgenoten terugkwam een dag voordat de netten gespannen zouden worden. Het voordeel hiervan was wel dat ik geen haast met de netten hoefde te maken want er zat geen rode aardbei meer aan.

Ondertussen zijn we vier weken en bulten mieren, horden bladluizen, kilo’s rupsen de meest trouwe lastpakken: de slakken.

Bij gebrek aan een spuitlicentie heb ik ondertussen aardig wat ‘oma weet raad‘ middeltjes geprobeerd. Zoals melk tegen bladluis, nadat we met weinig succes lieveheersbeestjes hadden geprobeerd. Wekenlang de koffiepads opsparen en koffiedik rondstrooien tegen mieren en slakken (volgens internet zeer effectief, volgens mij niet). Ook heb ik geleerd dat voor het bestrijden van rupsen (en wat zijn dat er veel)  je het beste de aangetaste bladeren kunt bekijken en de rupsen die je ziet dooddrukken.

Op sommige bladeren zaten er wel acht. Na vier dagen rupsen doodknijpen, dooddrukken en doodstampen kan ik niet anders zeggen dan dat mijn respect voor de biologische tuinbouwer nog meer is gestegen, net zoveel als mijn overtuiging dat de hele wereld gevoed kan worden zonder chemische bestrijdingsmiddelen.

Aardbeien kweken voor de verkoop

Aardbeien kweken voor de verkoop in een fruitautomaat blijkt een hoop werk te zijn. Maar eerlijk is eerlijk, als je dan eindelijk de eerste echt zoete en sappige aardbeien kunt plukken, is het de moeite ook wel weer waard. De verkoop vanuit de automaat gaat als een trein, de bakjes aardbeien die we erin zetten zijn vaak voor de middag al op. Deels omdat ze in de winkel flink veel geld kosten en ten tweede omdat er niet zoveel lijken te zijn.  Daar kampen wij ook mee, we hadden geen idee hoeveel planten we nodig hadden.

Nu weten we dat 1 plant in ieder geval 400 gram aardbeien zou moeten kunnen geven verdeeld over het hele seizoen. Als we ervan uitgaan dat het seizoen ongeveer drie maanden is en je iedere dag 50 bakjes van 400 gram wil vullen moeten we dus minstens 4200 planten hebben en dan nog de 20% reserve dus in totaal iets meer dan 5000 planten. Mocht het net als dit jaar gaan dan zal die 20% ook wel 40% worden.

Het zal nog wel even duren voordat ik dit echt onder de knie kan krijgen met de aardbeien en dat terwijl op dit moment de bramenstruiken bijzondere gele stippeltjes op hun blad krijgen en toen ik een foto naar onze adviseur stuurde met de vraag of dit misschien door onregelmatig of te koud water kwam ik als antwoord kreeg, dat het ook wel eens één of ander beestje kon zijn….

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *