Beste Leonie

Ik weet nog heel goed dat ik bij jullie was en je vol trots je aardbeienplantjes en bramenstruiken liet zien. De aardbeien laag bij de grond en de bramen stoer bezig met omhoog klimmen. Vol enthousiasme ben je aan dit experiment begonnen nadat je het Universitaire werk gedag hebt gezegd. Fijn met je voeten en handen in de grond werken en direct resultaat zien.


Toch ben je Universiteit Twente nog niet helemaal vergeten zie ik want de afkortingen vliegen me om de oren. Bedoel je met WUR de universiteit Wageningen? En wat is de LTO? En op wat was je dan kritisch en welke expertise ga je nu vertrouwen?

Drie mogelijke succes strategieën


Ook zie ik je verleden als onderwijskundig adviseur terug in je plan van aanpak: starten met een pilot.
Wat minder onderwijskundig is je trial & error strategie.

In een ver verleden heb ik geleerd dat er 3 strategieën zijn: 1) trial & error, 2) empirisch en 3) strategisch.

Dit leerde ik in het kader van de ontwikkeling van metacognitie (denken over je denken) bij kinderen. Daar moest ik aan denken in de trein naar huis. Je vertelde over al je ervaringen tot nu toe, sierbramen in plaats van vruchtdragende bramen, vogels die genoten van je eerste beitjes, net als allerlei kleine beestjes (ook wel ongedierte genoemd). Dus helaas lieten de eerste resultaten waar je zo naar uitkeek nog op zich wachten. Na de eerste errors heb je deskundige hulp in geroepen (Delphy) en werd de strategie empirisch: tussentijds terugkijken en bijstellen met bijvoorbeeld vogelnetten en het doodknijpen van rupsen. Misschien kunnen kan de wereld extra worden gevoed met die ook biologische rupsen. Wel jammer van de vlinders die nu in de kiem zijn gesmoord….


Ik verwacht dat je na de pilot volkomen strategisch aan de gang zult gaan op basis van al je ervaringen en adviezen die je hebt ingewonnen. Je hebt nu al veel resultaat waar jij en ook de klanten van de boerderijautomaat blij mee zijn. Niets smaakt zo goed als fruit (en groenten) direct van de boer. Of moet ik boerin zeggen?

Ik ben heel benieuwd naar het vervolg. Vind je het experiment tot nu toe geslaagd? En wat is je volgende uitdaging?

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *